Friday 24 May 2013

Snežnik, 1796 m

Pogled iz vrha proti prelepi sosedi Hrvaški.
Že celo zimo so me pošteno srbeli podplati, kajti želeli so si malo višje, oči pa so se morale zadovoljiti s fotografijami vrhov iz prejšnjih let. Pa se je končno ponudila priložnost. Dejan in Jasmina sta dala pobudo, da bi si obuli pohodniške čevlje in šli na Snežnik.

Ker je Snežnik sam, v tistem spodnjem delu Slovenije, kjer ni mojih prelepih Alp, tako umaknjen, se verjetno še nekaj časa ne bi spomnila na tako čudovit izlet za prvi maj. Pa smo se zbrali ob pol osmih zjutraj in nabasali v Dejanovega jeklenega konja. Midva s Klemenom, moj brat Jure ter Jasmina in Dejan za krmilom. Vreme je bilo na naši strani in kmalu po tem, ko smo zavili iz ceste na Uncu, se nam je začela odpirati čudovita pokrajina, v daljavi se je lesketalo Cerkniško jezero, drevesa pa so bila že vsa oblečena v najbolj modno barvo ta hip: zeleno. Iz Loža smo sledili malim tablam za Mašun, mimo gradu Snežnik in kmalu, po kake pol ure vožnje po makedamski cesti prispeli v Leskovo dolino, kjer se pot začne. Ta pot je edina, ki je malo daljša, znašala naj bi dobre 3 ure hoda, kar se nam je zdelo ravno prav, saj nismo želeli, da dogodivščina prehitro mine.

Ob prihodu v tiho dolino smo bili malo začudeni, saj smo pričakovali, da bo kar mrgolelo pohodnikov, a ni bilo videti žive duše. Kmalu potem, ko smo se z zajtrkom v ustih začeli preoblačiti so izza grma prikorakala tri dekleta, češ da so malo zaskrbljene, če so na pravi poti, ker niso še nikogar srečale. Po kratkem klepetu, smo smo jim vsi skupaj smeje odzdravili in verjetno so z avtom nadaljevale na katero od drugih pohodniških poti. Mi pa smo zakorakali v gozd po poti, ki so jo bile one načele.

Pot je res dobro označena in sprva poteka po gozdu, ter se kmalu zlije v makedamsko cesto, kateri smo sledili kar dober del poti. Vse skupaj se je zdelo bolj kot dolg sprehod z dobrimi 1000 metri vzpona, kot pa kako hribolazenje, kot sem sprva pričakovala.

Po drugi tretjini poti se makedamska cesta konča in tam smo se končno začeli malo bolj strmo vzpenjati po markirani poti. Prvi del zadnje tretjine poti nismo kaj dosti videli, saj je bila še vedno pokrita s snežno preprogo, ki je precej dobro prenašala našo težo, vendar smo se sem in tja vseeno vsi pogreznili v kakšno luknjo do kolen. Iz belega gozda smo se povzpeli na pobočje posuto z žafrani in telohi med katerimi smo se za kratek čas utaborili ob malici in uživali v čudovitem razgledu na vrh Snežnika in okoliško hribovje.

Z zadovoljnimi trebuhi smo naprej vkorakali v nov pas gozda, kjer smo se ponovno vzpenjali po snegu navzgor. Ta del poti je malo bolj strm, a se hitro konča in prevesi v gosto plast nizkega grmičevja. Med iglastim grmičevjem nas je proti vrhu vodila s kamni posuta pot in sem ter tja so se po tej isti poti zlivali mali potočki, ki so skrbeli, da nam v čevljih ni bilo presuho. Po nekaj minutah je izginilo tudi grmičevje in še par korakov nas je pripeljalo do vrha, kjer smo ponovno "pogrnili mizo" in se z nasmeški na obrazu veselo nastavljali soncu.

Pot navzdol je bila še bolj zabavna, saj smo jo izkoristili za "smučanje" po zasneženih delih gozda in tako še prehitro prispeli do makedamske ceste, ki ji kar ni bilo konca. Ta nas je pripeljala nazaj do avta v Leskovi dolini, kjer smo se kar malo utrujeni nagnetli nazaj v avto ter pohiteli na obalo, poslati pozdrave morju, saj nihče od nas ni hotel, da se dan prehitro konča..

* Info za vse sladkosnede vegane: v centru Kopra, natančneje, v kavarni Kapitanija imajo zelo ugodne cene okusnih veganskih sladoledov (ugodne = enkrat manj zasoljene kot v Ljubljani)




*Fotografije: Ana & Klemen

*Povezave: 


Celotna zasedba. 5 medvedov.

Srednji, najdaljši del poti, je potekal po makedamski poti
in delo po zasneženi makedamski poti.

Nekaj je bilo tudi vzpona ;)

Čudovita pot navzgor na zadnji tretjini poti.

Močni fantje ;)


Ena od mnogih malic ;)

Še "15 minut" do vrha.

Iz vrha proti HR.

Juretov prvi večji vrh.

Čas za malico?

Če drugje ni pomladi, je le-ta na Snežniku.


Thursday 9 May 2013

Prvi spomladanski sladoled

Sprašujem se, če bi mu sploh lahko rekli spomladanski, ko pa pomladi že spet nismo imeli. Pa vendar, si jo bomo pa naredili, če ne gre drugače. 

Ker temperature vztrajno skačejo čez 20°C je že pravi čas, da stopim k pultu in prižgem mešalnik ;). V skrinji pridno čaka 5 banan, narezanih na koščke. Pomembno je, da se banane čim bolj zrele in da so le-te predhodno zamrznjene - tako v multipraktiku dobimo kremasto zmes.

Preden gremo na bananino kremo, pa potrebujemo kozarček lešnikov in skodelico potrpežljivosti. Če to dvoje vztrajno mešamo, bo po približno 10-ih minutah nastala zmes podobna pasti. V to zmes dodamo zamrznjene koščke banan in mešamo in mešamo dokler ne zmešamo vse skupaj v okusno kremo. Okus bo še boljši, če dodamo pol žličke vanilije in malo cimeta po okusu.

Vse skupaj zlijemo v tupperware, odpremo dobro črno čokolado, jo zrežemo na majhne koščke ter z žlico umešamo v nastalo kremo. Po želji lahko dodamo še pest orehov in sladoled je pripravljen. Po želji ga lahko še malo zamrznemo in pred serviranjem posujemo z ribezom ali borovnicami.

Dober tek!




Saturday 4 May 2013

Treking Liga: Pašman ultra Trekk


Škraplje.
Mislim, da je zdaj že minilo dovolj časa od tega ne tako ljubega dogodka in lahko bolj mirne duše spregovorim o njem. Čas celi rane. Tako fizične, kot psihične. Slednje so bile mnogo globlje ;).

Zgodilo se je tiste davne prve sobote, tretjega meseca tega leta na otoku Pašmanu.
Večer prej stojimo zunaj pred avtom, v vetru in čakamo na trajekt v malem hrvaškem mestecu po imenu Biograd na moru. Zasedba se je kar nekako ustalila. Trojka. Jaz, Klemen in Rok.
Vožnja s trajektom mine hitro, kot vedno se obmetavamo s šalami, kujemo nove dogodivščine in iščemo sveže ideje, katerih na srečo nikoli ne zmanjka.
Ko se izkrcamo v glavnem mestu Tkon, hitro dvignemo štartne številke in poiščemo lastnico apartmaja.

Sama sem bolj preproste kmečke sorte in me ne bi motilo, če bi bil moj apartma šotor ali pa avto. Vendar le-ti v tem obdobju stanejo tako malo, da se mi zdi skoraj greh, da pridem k sosedom na tekaški praznik in poskušam "prišparat" tistih 20 € v moji študentski denarnici, ki bi jih tako ali tako zapravila kje drugje za kakšne druge neumnosti. Tako pa se lahko malo zlijem z otokom in domačini, kaj poklepetam in kaj novega izvem. Spomnim se, da nam je lastnica stanovanja v Tkonu takrat rekla: "Saj vi greste na light kajne?" Mi pa smo se samo nasmehnili: "Ne, ne ... gremo kar na ultra." Gospa ni bila od včeraj in si je verjetno mislila "ko bi ti otroci vedeli kam so prišli".

Mi pa nismo kaj dosti vedeli. Jaz sem bolj malo trenirala preostanek februarja, ampak kljub temu mi je naslednje jutro po žilah tekel samo optimizem. Pritisk pa je bil malo višji saj sta mi fanta rekla, da bomo tokrat začeli malo hitreje in ta beseda pošlje stres v moj krvni obtok. Sama imam rada počasne začetke, saj tako kot marsikdo drug potrebujem kak kilometer, da "pridem k sebi".

Na start nas je odpeljal avtobus in skozi okna velikega jeklenega konja smo že videli majhen delček otoka, preostalo pa bomo raziskali na nogah, ki so se že veselile skupaj z mano. Začetek je bil tipično "trekersko - hrvatski".. z lepo zamudo, kar me sprva niti ni tako skrbelo. In že smo začeli.
Ker sem besede fantov vzela smrtno resno, sem se pognala v klanec pred njima in začela hiteti za Tadejo, češ me bosta že ujela. Kmalu se je začel še čudovit downhill, katerega sem si prav posebej privoščila, saj so mi le ti najljubši. In nekje na tej poti sem tako kot prejšnji mesec v Kumrovcu zopet spregledala prvo kontrolno točko. Vendar to sta mi fanta povedala kasneje, malo po tem, ko sta me ujela - že na začetku malo utrujeno - tekati po asfaltu. In takrat se je že začelo.
Ker so bile noge utrujene od prehitrega začetka, sem postala mala "tečka". Vendar ni bilo časa za tečnarjenje, saj smo se na poti iskanja bližnjice proti drugi (KT12) kontrolni točki izgubili v gostem morju trnja in nizkega grmičevja, ki mu kar ni in ni bilo konca. Mislim, da bo Rok naslednjič obvaroval svoje manekenske noge in pustil kratke hlače doma v omari :).

Ko smo naposled le splavali ven, hlačam prislužili nekaj lukenj in rokam kar nekaj prask, ter končno našli pot, so se začele škraplje. Moram priznati, da sem se na začetku kar zabavala in z malico v roki "prihopsala" do druge kontrolne točke. Vendar, ko sem se čez kak kilometer ali dva ozavestila, da sem od vsega fokusa spet pozabila na prvo kontrolno točko (KT11) sem planila v jok. In tako smo jaz z debelimi solzami, ki so mi lile vzdolž obraza, moja jeza in moje težke noge vsi skupaj z roko v roki "hopsali" naprej po škrapljah. Fanta še nista videla take teatralnosti iz moje strani in sta kar pohitela naprej. Verjetno jima je poplesavalo v mislih: "Le kaj nama je treba žensko vlačit s seboj, saj so vse iste!". Jaz pa sem med kuhanjem polnega lonca jeze skoraj razmišljala kako bi ju z veseljem pahnila v vodo, ker če mi ne bi "svetovala", da bo treba hitreje začeti, bi bilo zagotovo vse v najlepšem redu.
Ko sem po kakšne pol ure polila tisti lonec in končala znameniti Maraton smiljenja samemu sebi, ter se sprijaznila s samo situacijo, sem spet začela uživati med skakanjem in plezanjem gor in dol po škrapljah.
Iz tira me ni vrglo niti toplo vreme, katerega v Sloveniji še nismo bili vajeni in z njim pomanjkanje vode (v mehu sem imela dva in v roki pol litra, ki sta po kakih 4 h pošla, saj sem preveč računala na to, da bomo kmalu srečali kakšno postajo). Volja je ostala močna tudi na naslednjem predelu, ko smo namesto na deveto kontrolno točko, zašli malo preveč v klanec in  prišli na osmo. Pa še zdelo se nam je, da se malo predolgo vzpenjamo po pašmanski đungli in da ostalih tekačev ni več za nami. A kaj ko fantje preveč poslušajo ženske in potem gre rado vse narobe :P.

Ker je čas precej hitreje tekel naprej kot mi, sta fanta razmišljala, če bi se nam sploh splačalo iti nazaj, saj nas čaka še kar dolga pot. Vendar zame to sploh ni bilo vprašanje. Seveda gremo nazaj, saj niti pod razno ne mislim nadaljevati začetnega "faila". Po zemljevidu sodeč bi kasneje, ko bi se spustili iz devete kontrolne točke lahko pot nadaljevali kar ob obali. In to smo tudi storili. Šli smo na "devetko". Sam vzpon je bil precej divji in malo plezalsko obarvan, kar je res prijetno popestrilo vse skupaj. Trail smo si morali kar sami utreti, vendar je bil ves trud na vrhu več kot poplačan s čudovitim razgledom. Spust je bil malo lažji, našli smo koščke traila in se priključili na obalne škraplje.

Pot ob obali proti "sedmici" se je kar vlekla. Za sabo smo imeli že nekaj več kot 5 ur in le nekaj manj kot 30 km. Na poti še vedno ni bilo postaje, kjer bi lahko dotočili vodo, fanta pa sta pred menoj v ritmu skakala iz ene škraplje na drugo, vse je bilo tiho, vključno z morjem. Ko smo končno zagledali mali polotok, kjer nas je čakala sedma kontrolna točka sem izgubila fokus, se začela malo razgledovati na okoli, se spotaknila ob škrapljo in padla na nos. Fanta sta hitro očistila kri ki mi je tekla po obrazu in mi povedala, da ne izgleda(m) prav dobro. Klemen me je "škljocnil" in na fotografiji sploh nisem izgledala slabo.  Ko sem si povila roke sem bila pripravljena, da gremo naprej, končati kar smo začeli, saj sem se končno malo prebudila.Vendar sta me oba preostanek poti do kontrolne točke prepričevala, da je bolje da preneham in da takšna ne morem naprej. Po nekaj reakcijah mimoidočih sem tudi v sebi sprejela težko odločitev, da je res najbolje da končam. Ko sem sprejela odločitev je tudi adrenalin kmalu začel popuščati in postajala sem vedno bolj utrujena. Pred nami je bilo še kakih 20 km in verjetno nam ne bi uspelo priti v času limita. Mogoče bi mi še malo padla volja, ko bi ugotovila da tudi na "sedmici" ni bilo vode. Na cilj pa smo vseeno prišli, le da ne po naših nogah ampak z ogromnim đipom gorske reševalne službe. Vožnja je bila prav prijetna po tem, ko so me še fantje iz GSS dobro očistili in sveže ovili.

Seveda smo se na moj račun kasneje pošteno nasmejali. Sem pa prepričana, da s Pašmanom še nisva zaključila. Saj mu ne zamerim, nasprotno hvaležna sem mu za nepozabno izkušnjo. Za izkušnje pa vemo, da niso zastonj, vendar so pa nekaj, kar lahko potem zavedno nosiš s seboj, v sebi.

In da ne bo pomote, nikoli mi ni bila in verjetno mi nikoli ne bo pomembna zmaga, ampak le premagati samo sebe. Mislim, da samo te zmage resnično štejejo. Poleg nenadomestljive družbe v kateri lahko tečem. Hvala Klemen. Hvala Rok ;) Zahvala pa gre tudi udeležencem, super je bilo poklepetati z marsikaterim od trekerjev, pa četudi le za nekaj trenutkov, res ste posebna družba!

* Fotografije: Klemen B.

* Povezave:
- Zemljevid: http://www.skraping.hr/wp-content/uploads/2013/03/kontrolne_tocke.jpg
- Škraping Pašman: http://www.skraping.hr/
- Treking Liga: http://www.treking-liga.com/
- Sportska TV vido o Škrapingu: http://www.youtube.com/watch?v=NzaYHMSK3MY&feature=youtu.be

Jaz in moje utrujene noge na 12KT
Kdo bi vedel, da hitim na 8, namesto na 9 :)

KT 8, lepo nam je, pa čeprav moramo nazaj na 9.

Proti 9ki...
Čudovit razgled na Roka in okolico.
Še nekaj "skalc".. na poti na KT 7

Saj ni tako slabo...